Partner svetuje – Smernice za nakup šolske torbe

Pri nakupu šolske torbe za našega otroka, moramo upoštevati osnovna načela in smernice. Da bi Vam nakup čim bolj olajšali in ker želimo, da vaš otrok z veseljem in z lahkoto gre v šolo in iz nje, smo pripravili nekaj najbolj pomembnih smernic za nakup šolske torbe.

USTREZNA  TEŽA IN VELIKOST- teža napolnjene šolske torbe naj nebi presegala 10% teže šolarja, vsekakor pa ne 15%. Otroka je potrebno naučiti, da stvari, ki jih ne potrebuje, pušča v šoli. Dokler se otrok sam ne nauči razporejati šolskih potrebščin, je dobro da to dela skupaj z vami.

ANATOMSKO HRBTIŠČE – torba s hrbtiščem, ki je prilagojeno anatomiji otrokove hrbtenice. Hrbtišče naj bo čvrsto, po možnosti oblazinjeno za udobno nošnjo in tudi zračno, da se otroku hrbet ne poti. Tako oblikovane torbe so najbolj pomembne v prvem triletju. Za zdrav razvoj otrokove hrbtenice, strokovnjaki pa priporočajo tudi pozneje.

ŠIROKE IN NASTAVLJIVE NARAMNICE – nastavljive, široke in oblazinjene naramnice, ki so zategnjene razporedijo celotno težo torbe v razmerju 70% na boke in 30% na ramena. Torba se mora lepo prilagajati hrbtenici, da otroka ne ovira pri gibanju. Zato je še kako potrebno, da je težišče torbe čim bližje težišču telesa. Pri nameščanju torbe na otrokova ramena, bodite pozorni, da so naramnice vedno pravilno nameščene med vratnim predelom in ramenskim sklepom. Nikakor pa ne na robu ramen ali na ramenskem zgloubu, saj v tem primeru otrok ne more prosto dvigniti rok navzgor, predse ali na stran. Vrh torbe mora biti nižji od ramen, da lahko otrok nemoteno premika glavo levo in desno. Za pravilno razporeditev teže na ramena in medenico, naj bo spodnji rob torbe v višini pasu, nad zadnjico.

DOVOLJ UPORABNIH PREDALOV – če ima torba več predalov, bo učenec lažje našel iskane potrebščine. Zelo pomembno je da je teža v torbi enakomerno razporejena. S težjimi potrebščinami najprej naj zapolni večji predal, da bo teža čim bližje hrbtu. Potrebščine, pa naj porazdeli tako, da ne bodo poskakovale po torbi. V stranskih žepih naj bodo lažje stvari, da torba ohrani ravnotežje. Bližje kot je težišče nahrbtnika težišču telesa, toliko bolj je nahrbtnik stabilen in lažje se nosi.

VODOODPOREN MATERIAL – ker naši malčki, še niso vešči z dežnikom in ta med dežjom vihra sem in tja, je še kako pomembno da je torba iz vodoodpornega materiala, da zaščiti zvezke in potrebščine, ki so v torbi.

BOLJŠA VIDLJIVOST OB SLABEM VREMENU OZ. PONOČI – da bo otrok varno prepešačil domov pozimi, ko so dnevi krajši je zelo dobro,da ima nahrbtnik kar se da največ odsevnikov, ki bodo opozorili mimoidoče avtomobile,da vozijo bolj počasi in previdno.

Pri nas smo dobro podkovani z znanjem o šolskih torbah. Dolgoletne izkušnje so pripomogle k našemu znanju in sposobnosti svetovati pri nakupu najboljše torbe za vašega šolarja. Obiščite našo trgovino, kjer bomo skupaj izbrali najprimernejšo torbo za vašega otroka. Lepo vabljeni!